Home Datacoaching szolgáltatás

Datacoaching szolgáltatás

Mi a datacoaching?

Egy olyan coaching és tanácsadási szolgáltatás, melynek során a vezetők vizualizációval, elemzésekkel és adatkezeléssel kapcsolatos tevékenységét támogatjuk.

Az őrületes információáradatban megtalálni az igazán fontos dolgokat, meglátni és felfedezni a lényeget új kihívás a vezetők számára. A vállalat működése során keletkező hírértékű információk alapján vetünk fel kérdéseket és kezdünk el adatokat gyűjteni.

Egy vezetőnek nem elég körülvennie magát elemzőkkel, kontrollerekkel; a vezetőnek érteni és tudni kell, hogyan és honnan lehet adatokhoz jutni, ezeket feldolgozni és aktívan hasznosítani

Az adatok világában nem elég jól értelmezni, kérdezni is tudni kell. Nos, ebben a környezetben jól jön, ha egy vezető szakmai támogatást kap olyan hozzáértő részéről, aki lefordítja számára ezt a jelenleg (még) IT által vezérelt iparágat. Ahhoz, hogy a megfelelő információhoz rendszerszerűen hozzájussunk, nem elég, ha akkor kapunk észbe amikor ég a ház… Ennek érdekében fel kell építeni és fel kell tudni építtetni egy üzleti intelligencia rendszert, majd következetesen működtetni is kell. A fő kérdés, az, hogy mi, mint vezetők rendelkezünk azzal a rálátással, hogy ezt saját erőből megtegyük?

Miért szükséges a datacoaching?

Lássuk be, a legtöbb vezető nem most esett ki az iskolapadból. És kevesebben vannak azok is, akik digitális és informatikai területről érkeznek. Ezért is fontos, hogy érdemben tudjunk adatokkal dolgozni és ez alatt nem azt a triviális dolgot értem, hogy minden héten megkapjuk a nettó árbevételt tartalmazó kimutatást, vagy minden havi záráskor legyen egy főkönyvi kivonat a kezünkben. 
Őrült iramban termeljük az adatokat, állítunk elő információt, gyártjuk és fogyasztjuk a híreket, de a közvélekedéssel ellentétben, nagy részük nem hasznos. Viszont tökéletesen elterelheti és lekötheti a figyelmünket. Márpedig közismert, hogy a vezetők figyelme az egyik legszűkösebb erőforrás.

Hogyan tudjuk ebből a híráradatból kiszűrni a valódit, az igazán fontosat? Ha ezt nem tudjuk rendszerszerűen végezni, bizony a rengeteg haszontalan információval együtt kidobhatjuk az a kulcsfontosságút is, amelyik egy lehetőségtől foszt meg minket, vagy egy kritikus veszélyről nem értesülünk időben. Ezért nagyon fontos, hogy a vezetők is rendelkezzenek azzal a készséggel, hogy az adatok tengerén életképesen szörföljenek. És azért szükséges a datacoaching a vezetők számára, hogy ebben támogatást kaphassanak.

Datacoaching módszertan

Az adatújságírás és a datacoaching kapcsolata

Mi köze van az adatújságírásnak a datacoachinghoz? Nem vagyok hivatásos újságíró, viszont ugyanazokat az eszközöket használom, mint az adatújságírók, ugyanúgy viszonyulok a számokhoz és a tényekhez, ugyanúgy fontosnak tartom a transzparenciát. És ami a legfontosabb, az adatújságírás elvei, eszköztára és módszertana nagyon inspirál és kiválóan támogat a datacoaching szolgáltatásomban. Ahogy az újságírásban is hírértékű üzenetet kell előállítani, úgy az adatok elemzéséből levont következtetéseknek is hírértékűnek kell lenniük ahhoz, hogy cselekvésre ösztönözzenek. Ezért van szükségük a vezetőknek a datacoachingra.

A coaching során a Design thinking szemléletét alkalmazzuk.
Amellett, hogy ezzel gyors eredményt TUDUNK elérni, megmutatjuk, hogy hogyan lehet sikeresen bevezetni egy üzleti intelligencia megoldást
(ugyanez igaz egyébként egy ERP rendszer bevezetésére is)


Melyek ezek az eredmények?

Felkészült vezetőkké válhatnak, akik új módon tudnak gondolkodni az adatok világában. Jó kérdéseket tudnak feltenni. Ki tudják alakítani azt a szervezeti kultúrát, amelyik támogatja az információk és a tudás megosztását. Fel tudják építtetni azt az üzleti intelligencia (BI) rendszert, amelyik valóban vezetői információs rendszerként működik és eredményesen támogatja az operatív irányítást.
Meglátják és felfedezik a lényeget az adatok tengerében. És ezt a lényeget oly módon tudják megjeleníteni, hogy cselekvésre ösztönözzenek.


A datacoaching módszertan elemei: