Covid-19 jellegzetességek Ausztriától keletre

0
744

Minden bizonnyal mindannyian elgondolkodtunk már azon a tényen, hogy a posztkommunista államokban miért jóval alacsonyabb a Covid-19 fertőzöttek száma a nyugati világ mutatóinál.

Mind esetszámban, mind halálozási rátában jobban szerepelnek ezek az országok, mint nyugati társaik. Számos kutató hívja fel a figyelmet a tényre, hogy a BCG (Bacillus Calmette-Guérin) oltás immunizáló hatása lehet az a háttérben működő erő, amely megkíméli a régiót a tömeges megbetegedésektől. Kiemelkedik Szlovákia járványkezelési gyakorlata, amely jelentős mértékben befolyásolja a megbetegedések számát.


Feltehetően a Kelet-közép-európai államok lakosai jóval komolyabban veszik a világjárványt, mint nyugati szomszédaik

Az, hogy komolyabban veszik a járványt, megmutatkozik a viselkedésükben, akár maszk-használati szokásaikban. Ami a járvány gazdasági hatásait illeti a régióban, szakértők szerint Csehországban és Szlovákiában lesznek a legnagyobb problémák, azonban Lengyelország és Magyarország is meg fogja érezni a járvány hatásait. A régió pénzügyi és gazdasági stabilitásának szempontjából fontos szerepe lesz a kormányzati döntéseknek az elkövetkező hónapok során.

Források:
https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/the-brief-is-eastern-europe-more-resilient-to-covid-19/
https://www.euractiv.com/
https://visegradinsight.eu/under-severe-stress-central-europe-covid19/