A Skandináv országok eltérő Covid-19 stratégiái

Az egyes Skandináv államok esetében (Svédország, Norvégia, Dánia és Finnország) egy hasonló kulturális környezet ellenére jelentős eltéréseket találhatunk a napjainkat meghatározó Covid-19 fertőzéssel kapcsolatban.

0
730

Az egyes Skandináv államok esetében (Svédország, Norvégia, Dánia és Finnország) egy hasonló kulturális környezet ellenére jelentős eltéréseket találhatunk a napjainkat meghatározó Covid-19 fertőzéssel kapcsolatban.

Rövid cikkünkben látható lesz, ahogyan Svédország egy tejesen különutas stratégiát választott a vírussal való megküzdés megközelítésében, mint északi szomszédai. Az adatok elemzésekor láthatóvá válik, hogy Svédország mind esetszámban, mind pedig a halálozási rátában messze vezeti a rangsort az északi országok összevetésekor.


A hagyományok okozzák az eltéréseket?

Számos forrás említi, hogy az északi országok esetében eltérőek az adminisztratív és politikai hagyományok. Míg Norvégiában és Dániában a berendezkedés utat nyit a gyorsabb döntéshozatalnak, úgy Svédországban és Finnországban kisebb minisztériumok és autonóm adminisztratív hatóságok jellemzik a közéletet. Az eltérő megközelítési módoknak történelmi gyökerei is vannak, hiszen egyes szakértők szerint Svédországnak a második világháború során nem alakulhatott ki kríziskezelési tapasztalata, ellentétben a többi három, erősebben érintett állammal. Magyarul, alulfejlett a válságkezelési kultúra.

Kikben bíznak a svédek?

Johan Strang professzor cikkét elemezve kitűnik egy érdekes ok, ami miatt Svédország különutasnak számít a járvánnyal való megközelítési módszerekben. Svédországban hihetetlenül magabiztos kultúra alakult ki mind a társadalmi, mind az államigazgatási és gazdasági területeken, és feltétel nélkül bíznak a gazdasági motor hajtóerejében, a közgazdászaikban. Ez eltér a többi ország jellegzetességeitől, hiszen a kríziskezelési gyakorlatok során Finnországban filozófusok és történészek, jogászok és történészek Norvégiában, míg Dániában politológusok irányítják az események alakulását.


Adatainkból látható, hogy Svédország speciális hozzáállása, talán naivitása is közrejátszik abban, hogy esetszámaik és halálozási arányuk is jelentősen meghaladja a többi Skandináv államét. Az azonban biztos, hogy krízishelyzetek során az északi országok eltérően reagálnak, de készen állnak arra, hogy tanuljanak, okuljanak egymás példáján, hogy legközelebb még jobban felkészülhessenek.

Források:
Different COVID-19 strategies in the Nordic countries
https://qz.com/1842183/sweden-is-taking-a-very-different-approach-to-covid-19/
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data