Home Elemzés Az üvegházhatású gázok kibocsátásának alakulása Európában

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának alakulása Európában

0
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának alakulása Európában

Amennyiben a szén-dioxidot és a többi, üvegházhatású gáz légkörbe juttatását vizsgáljuk, a világon Kína és az Egyesült Államok áll abszolút értelemben az élen. Ebben a tekintetben az első tíz országot számba vevő listára az európai államok közül csak Németország fér be.

Feltételezhetjük, hogy a legnagyobb kibocsátók egyben a legnépesebb országok is, legalábbis abszolút viszonylatban. Amennyiben azonban egy pillantást vetünk az egy főre eső kibocsátásra, tehát tekintetbe vesszük a népességszámot is, teljesen más adatokat kapunk. Egy 2014-es kimutatás alapján a rangsor első 10 pozíciójában szinte kivétel nélkül közel-keleti országokat látunk, mint Katar, Kuvait, Bahrein vagy Szaúd-Arábia.

Cikkünkben Európára fókuszálva kíséreljük meg bemutatni az üvegházhatású gázok kibocsátásának alakulását 2008 és 2017 között

Leszögezhető, hogy számos tényező befolyásolja a szén-dioxid kibocsátást a légkörbe, amelyek közül a legfontosabbak: a GDP alakulása, a tehetősebb államoknál magasabbak az emissziós szintek is. Ide sorolható az olaj-dependencia is, hiszen a Perzsa-öböl államainál tapasztalhatók a legmagasabb egy főre jutó kibocsátási szintek. Újabb fontos nézőpont a közlekedésben meghozott irányelvek, illetve az üzemanyag-adó mértéke. A kormányzati vagy regionális szintű politikák is szerepet játszanak a kibocsátás mennyiségében, bizonyos országok vagy országcsoportok Európában élnek a szén-dioxidadó politikájával és támogatják a megújuló energiaforrások használatát.


Térképünkön egyértelműen látszik, hogy a nagy népességű államok engedik a legtöbb üvegházhatású gázt a légkörbe, mint Németország, Törökország, az Egyesült Királyság vagy éppen Franciaország.


Érdekes Hollandia helyzete, ahol relatíve kisebb lakosságra jelentős mértékű kibocsátás jellemző

Ausztria és a Skandináv államok mutatói kifejezetten kedvezőek, míg a legkisebb kibocsátók egyértelműen az alacsony népességű államok, mint Liechenstein, Málta és Ciprus.


A legnagyobb kibocsátók Európában Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Törökország, Olaszország és Spanyolország

Ami mindenképpen bíztató jelenség, hogy ezekben az országokban az abszolút kibocsátás, ha nem is jelentős mértékben de csökkenő tendenciát mutat a 2008-2017-ig terjedő időszakban.


Ami a V4-eket illeti, Lengyelország abszolút kibocsátása messze felülmúlja a többi államét, és stagnálások mellett 2017-ben magasabb értéket mutat, mint a vizsgált időszak elején, 2008-ban. Magyarország, Csehország és Szlovákia azonban ebben a 10 évben valamelyest csökkenteni tudta az emisszió mértékét.


Az ábrán jól látszik, hogy az első 7 kibocsátó az összeurópai emisszió mintegy 2/3-át adja, így ezekben az államokban lenne legnagyobb szükség a fenntartható, zöld politikák kérdéskörét politikai szintre emelni.


Amint látható, a kumulált kibocsátás csökkenő tendenciát mutat a vizsgált időszakban. 2010-ben történt egy komolyabb emelkedés, ám azt követően többé-kevésbé csökkenő a függvény egészen a 2014-es minimumig, majd ezt követően ismét emelkedésnek indul a görbe. Talán mindez összefüggésbe hozható a gazdasági világválsággal.

Összességében leszögezhető, hogy a nagy népességű, fosszilis energiát használó országok kibocsátása jelentős Európában, ám köszönhetően az Európai Unió klímapolitikájának az adatok csökkenő tendenciát mutatnak a legtöbb ország esetében. Vajon 2050-re elérhető lesz a zéró emissziós irányelv? Ez mindannyiunk érdeke lenne.

Források: EUROSTAT adatbázis
https://www.economicshelp.org/blog/10296/economics/top-co2-polluters-highest-per-capita/
https://www.indexmundi.com/facts/indicators/EN.ATM.CO2E.PC/rankings