Elvándorlási hajlandóság a magyar lakosság körében – új élet külföldön

0
819

A „kalandozó magyarok” jelzőt le sem rúghatjuk magunkról. A legújabb kori elvándorlások oka azonban jellemzően gazdasági okokra vezethető vissza.

Az legtöbb új életet kereső magyar az Egyesült Királyságot, Németországot és Ausztriát választotta célországnak.

Előző elemzésünkben megmutattuk, hogy a 2018-as adatok szerint -az elemzésben részt vevő országok összességében- mintegy 16 millió 440 ezer állampolgár élt, dolgozott vagy tanult a szülőhazájától eltérő európai országban.

Románia lakosságának megfelelő embertömeg váltott otthont Európában

A jelenlegi trendek mellett 2028-ra becsléseink szerint mintegy 21 millió 700 ezer európai polgár fog a születési helyétől eltérő országban élni és dolgozni. Más szóval, egy Románia népességét közelítő embertömegről beszélhetünk majd a nem is oly távoli jövőben.

Magyarország esetében az elvándorlás emelkedő tendenciát mutat

2009-ben mintegy 153 ezer honfitársunk volt egy másik európai ország lakosa, ám ez a szám 2018-ra több mint a duplájára emelkedett, és hozzávetőleg 384 ezer főt tett ki. A legnagyobb arányú növekedés 2012 és 2015 között történt, a folyamat 2010 után gyorsult fel.


A legtöbb magyar az Egyesült Királyságot, Németországot és Ausztriát választotta célországnak

Az adatok azt mutatják, hogy a regisztrált eseteken felül is számos honfitársunk él külföldi országokban, létszámuk becslések szerint meghaladhatja az 500 ezer főt. Ehhez érdemes hozzátenni a kivándorlást tervezők arányát.

A 16-64 éves magyar állampolgárok 8,4 százalékának van valamilyen kivándorlási terve a következő két évre vetítve.

Ez hozzávetőleg 510 ezer embert jelent, ami súlyos demográfiai és munkaerőpiaci dilemmákat okozhat hazánkban. A folyamat valós következményeinek jeleit már tapasztaljuk, ám a munkaerő megtartásának jelentős kihívásokkal teli problémakörére napjainkban még nem láthatók a tartós megoldás körvonalai.

Források:
EUROSTAT adatbázis
https://www.forbes.com/sites/freylindsay/2019/04/17/polish-workers-lead-continued-high-labor-migration-to-iceland/#26be13aa3fc2
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20180727/ebbe-belerokkanhat-magyarorszag-tobb-szazezres-kivandorlasi-hullam-fenyeget-293014