Home Elemzés Működésben az „őrült terv” – a török út

Működésben az „őrült terv” – a török út

0
Működésben az „őrült terv” – a török út

Kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően Törökország kedvelt üdülési célpontja a nyaralni vágyóknak; a napsütéses órák magas számának köszönhetően a napenergia energiaforrásként történő felhasználásában is hatalmas potenciált rejt magában, főként Délkelet-Anatóliában és a Mediterrán régióban. 


A napenergia, mint megújuló energiaforrás kiaknázása nem mindig volt prioritás a török energiapolitikában

Alapvetően a 2010-ben elfogadott „Megújuló energia törvény” és annak továbbfejlesztése szabályozza a folyamatokat, melynek értelmében a napenergiát hasznosító berendezések teljesítménytől függően más-más elbírálás alá esnek. Az 50 KW alatti, lakossági rendszerek például nem esnek szigorú szabályozási körbe, míg az 1 MW-nál több áramot termelő rendszerek hivatalos tanúsítvánnyal kell, hogy rendelkezzenek abban az esetben, ha az ellátórendszerhez kapcsolódnak és áramot töltenek vissza. Mindenesetre, 2010-től kezdődően látványosan nőtt az országban a napkollektor felület, amely mutatóban Németország elé került 2017-re. 


Amennyiben a napsütéses órák számának függvényében vizsgáljuk a napkollektor felület növekedését, látható, hogy Törökország kiemelkedő arányban növelte a napkollektorok felületét olyan országokhoz viszonyítva, amelyek éves szinten több napsütéssel számolhatnak. Ha Törökország területe 1%-ának a fele napkollektorokkal lenne lefedve, akkor elegendő áramot termelnének a teljes fogyasztás kielégítésére. Más megvilágításban, Törökország potenciálisan növelheti a napenergia kapacitását további 46.000 MW-al, ami 1,1 milliárd négyzetméter napkollektor-felületet jelentene. 

A napkollektorok felületének magas száma azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fototermikus napenergia ellátásában, átalakításában és fogyasztásában is élen járna Törökország.

Ebben a mutatóban Spanyolország emelkedik ki Európában, míg Németország és Törökország hasonló mutatókkal rendelkezik. 2018-ban Törökországban a napenergiából származó áramfogyasztás az ötödik helyet foglalta el (2,6%-os arányban), sorrendben a szén (37,3%), a földgáz (29,8%), a víz (19,8%) és a szél (6,6%) energiaforrások mögött. 


2018 végére 5868 napenergiával működő üzem volt található Törökország területén, más és más, többnyire alacsony kapacitással. Ami a kiemelkedő beruházásokat illeti, 2017 végén nyitotta meg kapuit a főváros, Ankara mellett Törökország első integrált napelem és panelgyártó létesítménye, ami az ország legnagyobb kapacitású, napenergiát használó üzemét látja el a szükséges alkatrészekkel.

A Karapinar üzem kapacitása közel 1000 MW, ami világviszonylatban is a nagyobb létesítmények közé emeli. Ez a mennyiség ugyanis hozzávetőleg 600.000 háztartást láthat el árammal.

A Karapinar-projektet Berat Albayrak akkori török energiaügyi miniszter az energiavilág „őrült projektjének” nevezte el. A török fejlesztések nem kizárólag az energiapolitikában gondolkodnak grandiózus méretekben, hanem infrastrukturális tekintetben itt épült meg a világ legszélesebb függesztett hídja a Boszporusz felett, illetve az új isztambuli reptér is egy hasonlóan jelentős beruházásnak számít. A Karapinar üzem mellett Törökország jelenleg kisebb, mintegy 40-50 MW kapacitású, az országban szétszórt üzemek fejlesztésében gondolkodik, amelyek az energiaügyi miniszter, Fatih Donmez szerint hozzávetőleg 1000 MW pluszforrást jelentenének. Jelenleg magas ütemben emelkedik a napelemes kapacitás, ám abszolút értelemben a kontinens országaival összehasonlítva a mutató még igen alacsonynak tekinthető. 


Törökország az utóbbi évtizedben egyértelműen elmozdult a tiszta energiaforrások meghonosításának irányába

Mind a napkollektorok felülete, mind az üzemek kapacitása biztató adatokat mutat 2017-ben. A török út mindenképpen egyedinek nevezhető, a jelenlegi beruházások jellege és üteme arra mutat, hogy az ország képes lehet elérni a 2023-ra kitűzött ambiciózus célt, melynek értelmében az energiaszükségletek 65%-a hazai és megújuló forrásokból származna. 

Források: EUROSTAT online adatbázis  http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-solar-power-production-sees-near-triple-boost-131783
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_Turkey
http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-solar-power-production-sees-near-triple-boost-131783
https://www.enerji.gov.tr/en-US/Pages/Electricity
https://www.enerji.gov.tr/en-US/Pages/Electricity
https://www.aa.com.tr/en/economy/turkey-to-add-1-000-megawatts-more-solar-capacity/1426012
https://fanack.com/fanack-energy/turkey/solar-energy/
http://www.turkeydiscoverthepotential.com/en/news/get/press-release-2018-06-renewable-energy-solar-power-generation-in-turkey-triples